WENDBAAR SLEEPSLANGEN MET ELKE BEMESTER DOOR DE VREDO SSU

SSU HR (3)

We zijn op bezoek bij Loonbedrijf Strauch in Isselburg, net over de grens bij Dinxperlo. Machinebouwer Vredo uit Dodewaard heeft ons uitgenodigd om hun nieuwste innovatie te bezoeken, deze keer geen zelfrijdende mesttank of doorzaaimachine, maar de nieuwe SSU. Dit koppelstuk maakt het mogelijk om een gangbare bemester – die normaal gesproken achter een willekeurige tank gemonteerd wordt – ook in te zetten op als sleepslangcombinatie. We nemen je mee in het verhaal van deze machine.

Het is warm, een graad of 30, wanneer we het terrein van de Duitse loonwerker oprijden. De machine staat ogenschijnlijk netjes gepoetst klaar en we worden welkom geheten door Frank Siebelink, een jonge Achterhoeker die als vaste chauffeur op deze combinatie de Duitse mest mag uitrijden.

Frank begint te vertellen over het bedrijf waar hij voor werkt. “De Duitse loonwerker focust zich voornamelijk op de melkveehouderij. We tellen zo ruim 20 vaste medewerkers, 25 trekkers, 3 kranen, 3 combines, een handje vol hakselaars en nog een boel ander materiaal. Het bedrijf zit in overgang van vader op zoon.”

Frank Siebelink van Loonbedrijf Strauch in Isselburg (DE) voor de sleepslangcombinatie

De focus van de loonwerker ligt op het vernieuwen met innovatieve machines die besparen op arbeid en milieu. Er wordt –naast gangbare mest- ook veel geïnvesteerd op het toedienen van vloeibare kunstmest. Zo is bij dochteronderneming ‘Johannes Janssen’ een opslagplaats voor vloeibare kunstmest geplaatst.

Ook de impact van de machine op de grond is een hot-item binnen de dienstverlener. “Dat is de reden dat we een zelfrijder hebben ingeruild en gekozen hebben om aan de slag te gaan met deze sleepslang combinatie van Vredo: de SSU met een 12 meter Profi bemester.”

Sleepslangen met elke bemester

Even in het kort; Sleepslangen is voor de meesten wel bekend, maar de SSU is iets nieuws. Het maakt het mogelijk om elke gangbare bemester in te zetten als sleepslangcombinatie.

De SSU is een koppelstuk tussen trekker en bemester met een flexibel kniksysteem voor de slang.

Dit maakt het heel laagdrempelig om te investeren in een sleepslangcombinatie, doordat je ‘m breder kunt inzetten is deze ook eerder rendabel.

Zeer korte opbouw

De SSU bouw je heel kort achter de trekker en hierdoor hou je het hellende gewicht laag. Dat is belangrijk om in transportstand volledig controle te kunnen houden op de trekker, als loonwerker maak je veel kilometer en je wilt natuurlijk dat dit veilig gebeurt. Ook weegt de combinatie hierdoor relatief weinig waardoor je snel op het land kunt en de kans op bodemverdichting reduceert.

De SSU is gekoppeld tussen de bemester en de trekker. De compacte bouw is gunstig voor de gewichtsverdeling en balans.

Dat de SSU dicht op de trekker zit, betekent niet dat het lastig aanbouwen is. In tegendeel zelfs: “De SSU beschikt over een driepuntsbok en de bemester heeft een adapter, dat maakt dat het aankoppelen heel eenvoudig gaat. Wanneer de SSU in de hef hangt, is het slechts een kwestie van het plaatsen van de juiste (loadsensing) hydrauliek en een drietal kabels voor de bediening. Binnen 10 minuten hangt de machine achter de trekker, dat stelt echt niks voor” aldus Frank.

Comfort door flexibiliteit

De SSU beschikt over twee knikpunten en is daardoor zeer flexibel. “Als je soms iets te enthousiast aan het werk bent, wil het wel eens voorkomen dat je net niet lekker van de kopakker komt. Een stukje in zijn achteruit is normaal gesproken een no-go tijdens het sleepslangen, maar het ontwerp van de SSU maakt dat wel mogelijk. “Aldus Frank.

De twee knikpunten maken de machine ook erg wendbaar en dat geeft veel gebruiksgemak. “Comfort is erg belangrijk, we draaien veel uren met de verschillende machines hier, daarom kiezen we altijd voor systemen die oog hebben voor de medewerker, mede daardoor maken wij gebruik van de Vredo machines”.

Stikstofreductie

De stikstofdiscussie is, uiteraard, ook een hot-topic bij Vredo. Er wordt daarom zeer nauwkeurig gekeken hoe de uitstoot bij het bemesten zover mogelijk gereduceerd kan worden. De combinatie van speciaal ontwikkelde sleufvoetjes en scherpe schijfmessen brengen de mest zo minimaal mogelijk in contact met de buitenlucht;

De uitstroomrubbers zorgen voor een optimale bemesting op de plaats waar je het wilt hebben. Daarnaast is de open opbouw ideaal voor het schoonhouden van de machine.

De scherpe messchijven in V-vorm zorgen ervoor dat de mest direct op de juiste plaats komt; bij de wortels van het gras. Dit zorgt voor een veel efficiëntere manier van bemesten én doordat het minder in contact komt met de buitenlucht, stoot het veel minder stikstof uit. Waanzinnig belangrijk in deze oververhitte discussie.

De schrijven in combinatie met de sleepvoeten spreiden de zode waarbij de innovatieve uitstroomrubbers ervoor zorgen dat de mestflow constant en egaal blijft. Door het innovatieve klemsysteem kun je per sectie van 75 cm af sluiten, zowel handmatig als op GPS. Overbemesting in lastige hoeken of op de kopakker zijn daardoor verleden tijd.

Poetsen en onderhouden

Toen we het terrein opreden bij Strauch leek de machine extra opgepoetst te zijn voor ons bezoek. Dat was niet persé het geval. De machine wordt dagelijks schoongemaakt. Dat klinkt als een flinke klus, maar Frank ontkent dat; “Bij Vredo zijn ze gaan kijken hoe de machine zó ontwikkeld kan worden, dat het schoonmaken en onderhoud zo eenvoudig mogelijk kan. Mest is heftig spul en vreet zich overal doorheen. Om langdurig gebruik te kunnen maken van deze machine, is een goede poestbeurt echt essentieel. Na elke werkdag rij ik ‘m de afspuitplaats in en pomp ik water door alle leidingen heen. Door de open bouw, spuit ik alle rommel eenvoudig weg. Als je dit elke dag even doet, blijft de machine in goede conditie. Daarnaast maakt de automatische smeermodule dat ik niet elke dag met de vetspuit rond hoeft. “ Besluit Frank.

De SSU van Vredo vind je uiteraard op de AgroTechniek Holland van 14 tot en met 17 september op het evenemententerrein van Walibi in Biddinghuizen

Bekijk hier een video van de VREDO SSU