Vroeger reden wij een… Massey Ferguson 760

ATH_MF7601

Massey Ferguson 760: Karakteristieke krachtpatser draagt nog altijd zijn steentje bij

Maaidorserliefhebbers vergapen zich vandaag de dag aan de Claas Lexion 800, John Deere X9 1100 of Fendt Ideal 10T. Vermogens van 700 pk, een graantankinhoud van 18.000 liter of maaibordbreedtes van meer dan 13 meter zijn daarbij niet ongewoon. Het 6 meter maaibord, 6.300 liter graantank en 180 pk motorvermogen van de Massey Ferguson 760 steken daarbij maar schril af. Toch heerst een cultstatus rond de machine.

In de vorige blog bespraken we de White Field Boss kniktrekker. Ook de Massey Ferguson 760 combine mogen we scharen in de categorie prairiemachines. In ons land wordt hij dan ook vaak liefkozend ‘prairie queen genoemd’. In de jaren 70 had Massey Ferguson een ijzersterke reputatie in Noord-Amerika en werd – voor de groengele dominantie – tot wel 80 procent van de granen geoogst met een Massey Ferguson in de VS en Canada.

Maaidorserfabriek in Brantford
Harry Ferguson zorgde voor de revolutionaire driepunts hefinrichting. Massey Harris leverde een andere wereld veranderende uitvinding: de zelfrijdende maaidorser. Die werd in 1938 op de markt gebracht. Deze machine, en vele opvolgers, rolde uit hun Canadese fabriek in Brantford, Ontario. Hier werden meer dan 140 jaar lang landbouwmachines geproduceerd. Het fungeerde tevens als hoofdkwartier tot 1988. Brantford ligt in het uiterste zuiden van het land, niet ver van de Niagara watervallen. De iconische 760 rolde hier van de band waarbij er tot 60 machines per dag werden gebouwd.

Een nieuw tijdperk
In Canada werd eind jaren 60 begonnen aan een nieuwe serie maaidorsers om de 410 en 510 te vervangen. Daarbij kwam een machine die in alle opzichten veel groter was dan alle vorige modellen: de 760 en zijn kleinere broer de 750. In 1971 werden de eerste modellen geproduceerd en bleek de 760 direct een succes. In 1973 startte Massey Ferguson met wereldwijd commercieel testen. Ook in Europa. Dat medewerkers van het Grootlandbouwbedrijf goed op de hoogte waren blijkt wel. Ook in Flevoland werd er met de machine gereden. In interne documenten wordt gesproken over ‘een nieuwe fase’ bij de RIJP. Dankzij het ruim zes meter breed maaibord en grote vermogen lag de capaciteit een kwart hoger ten opzichte van de oudere maaidorsers. De Dienst was zo tevreden dat voor 1974 tien machines werden aangeschaft. Een deel van de New Holland Clayson Armada maaidorsers wordt versneld afgeschreven en opnieuw investeert de RIJP in 18 nieuwe MF 760’s. Deze zijn voor het eerst voorzien van een hydrostatische transmissie. Het jaar erop worden nog eens drie machines met een smaller 5,40 meter maaibord aangekocht. Het zijn jaren waarin het landbouwareaal groeit. Zowel in Oostelijk als Zuidelijk Flevoland wordt land ontgonnen. Extra dorscapaciteit is gewenst.

De Massey Ferguson 760 (MDF 9) in actie tijdens de tarweoogst van 2022 op de Minderhoudhoeve in Swifterbant. Foto: Niels van der Boom

Groningse eigenaren
De machine die onze stichting heeft aangekocht is er een uit de serie van 18 en dus van bouwjaar 74/75. Na zijn carrière bij de RIJP werd de machine – waarschijnlijk via een veiling – verkocht aan een akkerbouwbedrijf in het Groningse Oldambt. Daar deed hij dienst tot het jaar 2000, toen hij werd verkocht aan de familie Klimp in Siddeburen. Eigenaar Theo Klimp dorste jaarlijks zijn 40 hectare tarwe met de machine. Vlak voor dat de machine van eigenaar wisselde werd de 180 pk Perkins A6.354 V8-motor vervangen. Het aantal motoruren is daardoor erg laag. De machine werd goed onderhouden en deed jaarlijks trouw dienst. Voor oogstjaar 2021 werd besloten dat meer comfort wenselijk was nadat de airco sneuvelde. Via een tip en dankzij gunning van de familie Klimp kon onze stichting de machine kopen. Massey Ferguson importeur Mechan Groep en mechanisatiebedrijf WeeversNieuwstad ondersteunde de aanschaf financieel en maakte het transport mogelijk.

Een MF 1200 met Beco zaadwagen maakt het plaatje compleet. Voor veel oud-chauffeurs riep de afgelopen oogst veel herinneringen op. Foto: Niels van der Boom

Niet verdwenen, wel zeldzaam
Inmiddels heeft de machine twee seizoenen geoogst op het bedrijf van de familie Van der Eijk in Swifterbant, waar onze stichting is gevestigd. Naast het 6,10m maaibord is er een smaller maaibord bij met pick-up voor de oogst van koolzaad. Op de 80 cm brede banden meet de combine een onpraktische 4,60 meter. Wegtransport is daarom een uitdaging. Voor de export is dit type daarom niet geliefd. Veel van de 760’s eindigden bij akkerbouwers in Nederland, waarvan er een krimpend aantal nog in actie zijn. Zo hebben we inmiddels MDF 3, MDF 7 en MDF 19 gelokaliseerd naast onze MDF 9. Vanwege hun leeftijd raken de machines gedateerd. Toch blijft het een imposante machine.

In Zuidelijk Flevoland reden de machines bijna altijd in kolonnes over het veld, hier tijdens de oogst van koolzaad uit het zwad. Foto: Ko van Dijke