zero emission GTH2022 deelnemers 3

Zero Emission Paviljoen 2022

ZERO EMISSION @ GROENTECHNIEK HOLLAND 2022

Niet alleen in de automotive sector maakt elektrificatie een snelle opmars door. Ook in de groensector worden steeds meer gereedschappen en machines voorzien van elektrische aandrijving. Hierdoor worden de machines alsmaar veiliger, efficiënter én gebruiksvriendelijker. Sinds de introductie van batterij-aangedreven machines, de zogenaamde accumachines, gaat die evolutie razendsnel. Waren het 10 jaar geleden nog simpele machines zoals een kantenmaaier of heggenschaar die met accu’s geïntroduceerd werden, tegenwoordig zijn zelfs trekkers, shovels en kranen in elektrische uitvoeringen op de markt verkrijgbaar.

De voordelen zijn legio: Ze zijn stil, licht, krachtig en eenvoudig te bedienen. Daarnaast is het voordelig voor de omgeving, het milieu en de arbeidsomstandigheden. Een batterij veroorzaakt geen schadelijke uitlaatgassen en produceert veel minder geluid dan een motor. Batterij-aangedreven gereedschappen zijn doorgaans compacte machines. Ze wegen tot 40% minder dan benzinemachines en veroorzaken opvallend minder trillingen. Ook op ergonomisch vlak is er dus heel wat voordeel te halen uit accumachines. Ten slotte is het ook erg onderhoudsvriendelijk materiaal. Vuile bougies vervangen of stinkende brandstof bijvullen is verleden tijd. Doordat de exploitatie van een accu machine goedkoper is stappen veel groenprofessionals op deze nieuwe techniek over.

Om te kunnen werken in het openbaar groen moeten hoveniers en aannemers steeds vaker voldoen aan ‘groene’ kwaliteitseisen waaronder met welk materieel ze werken. Op dit paviljoen kan de bezoeker zie welke gereedschappen en technieken er anno nu daadwerkelijk te koop zijn. En dus daardoor beseffen dat een groot aantal elektrische machines die in de vakmedia te zien zijn nog in de prototype fase zitten en derhalve nog niet beschikbaar zijn om aangeschaft en ingezet te worden.

Het Zero Emission paviljoen laat alle types elektrische gereedschappen en werktuigen zien van tenminste 1 merk. Een kleine opsomming: handmaaiers, zelfrijdende grasmaaiers, bosmaaiers, kettingzagen, robotmaaiers, ATV’s, utility voertuigen, shovels, trekkers, bestelauto's enzovoorts…. Allemaal zijn ze aangedreven door accu’s of door waterstof. Elke machine komt in actie en over elke machine kunt u terplekke informatie krijgen.

De volgende merken zult u in ieder geval aantreffen op het zero emission paviljoen; Stihl, Giant, Milati, Hissink, Schäffer, Knegt, Pellenc, Etesia, John Deere, Sherpa, Caterpillar, Ryobi en Husqvarna.