Zero Emission Paviljoen

Schermopname (17)

Elektrificatie is dé trend en niet meer weg te denken uit de groentechniek. Daarom is er dit jaar dan ook een Zero Emission Paviljoen opgenomen in de nieuwe editie van GTH.

Hier zijn allerhande elektrische gereedschappen en werktuigen te zien: van handmaaiers, zelfrijdende grasmaaiers, bosmaaiers, kettingzagen en robotmaaiers tot ATV’s, utility voertuigen, shovels, trekkers en bestelauto’s. Allemaal komen ze actie, aangedreven door accu’s of door waterstof. Onder meer de merken Frisian Motors, Stihl, Brover, Zeliox, Blitterswijk, Goupil, Tripl, John Deere, GroeNoord, Holthausen, Stark, Wiper, Kramer, Weedcontrol en Toyota worden getoond. Geen prototypes, maar ‘ready-to-market’ materieel.

 

Van elektrische maaiers tot trekkers en shovels

In de groensector worden steeds meer gereedschappen en machines voorzien van elektrische aandrijving. Hierdoor worden de machines meer milieubesparend, veiliger, efficiënter én gebruiksvriendelijk. Sinds de introductie van batterij-aangedreven machines, de zogenaamde accumachines, gaat die evolutie razendsnel. Waren het tien jaar geleden nog ‘simpele’ machines zoals een kantenmaaier of heggenschaar die met accu’s geïntroduceerd werden, tegenwoordig zijn zelfs trekkers, shovels en kranen in elektrische uitvoeringen verkrijgbaar. De laatste stand van zaken is te zien in ons Zero Emission Paviljoen.

 

Stil, licht, krachtig en eenvoudig te bedienen

De voordelen zijn talrijk: elektrische apparaten zijn overwegend stil, licht, krachtig en eenvoudig te bedienen. Daarnaast is elektrisch aangedreven materieel gunstig voor de omgeving, het milieu en de arbeidsomstandigheden. Een batterij veroorzaakt geen schadelijke uitlaatgassen en produceert veel minder geluid dan een motor. Batterij-aangedreven gereedschappen zijn doorgaans compacte machines. Ze wegen tot 40% minder dan benzinemachines en veroorzaken opvallend minder trillingen. Ook op ergonomisch vlak is er dus heel wat voordeel te halen uit accumachines. Ten slotte zijn dergelijke apparaten onderhoudsvriendelijk en hinderlijke karweitjes als vuile bougies vervangen of stinkende brandstof bijvullen behoren tot het verleden. Doordat de exploitatie van een accu machine goedkoper is, stappen veel groenprofessionals op deze nieuwe techniek over.

Kortom; bezoek ons Zero Emission Paviljoen op GroenTechniek Holland! Elke dag te zien van 10.00 tot 17.00 uur op standnummer 4.21.