Elf innovaties genomineerd voor Gouden Klavertje Vier

GTH_GoudenKlaver_2015_02.indd

“Elektrisch en duurzaam, dat zijn dé trends in de innovaties”, zo vatte de vakjury de elf innovaties samen die zijn genomineerd voor innovatieprijs Gouden Klavertje Vier. Op de vierde editie van Nederlands grootste, tweejaarlijkse groenvakbeurs maken elf nominaties kans op deze prijs die wordt uitgereikt op de eerste beursdag, dinsdag 10 september as.

“De genomineerde innovaties zijn heel divers van aard en om uiteenlopende redenen interessant voor professionals werkzaam in de openbare buitenruimte. Opvallend veel inzendingen zijn innovaties op gebied van elektrische aandrijving en duurzame oplossingen. De innovaties tonen aan hoe breed het werkterrein van de groenprofessional is”, aldus de vakjuryleden Gert Vreemann (CUMELA/Grondig), Gertjan Zevenbergen (AgriMedia/Tuin en Parktechniek), Hein van Iersel (NWST/Stad&Groen/Boom in Business/Boomzorg/Fieldmanager), Johan Simmelink (Tuin & Landschap) en Rien van der Spek (voorzitter van de Vereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners VHG).

Wil je zelf ook meestemmen voor de publieksprijs? Breng dan hier je stem uit.

De kandidaten zijn:

Feedtuber – RM5000 Bokashi bagger

Machine die bermgras, groenafval en andere biomassa fermenteert tot vruchtbare bodemverbeteraar, met een doseersysteem dat het doseren van vloeibare micro-organismen en mineralen in granulaatvorm combineert met het samenpersen van het materiaal in de folieslurf in één werkgang.

GTJ Green Technology Janssen – BERKY Hybride maaiboot

Volledig elektrisch aangedreven maaiboot (op 48 Volt) werkt 8 uur geruisloos en uitlaatgasvrij dankzij lithium-ion accu’s, met ergonomisch en comfortabel bestuurdersplatform en fingertip bediening.

Hemos Machinebouw BV – Luctor 332

Snelverkeer maaivoertuig met grote capaciteit dankzij twee maaiarmen en met voertuigbreedte van slechts 1.77 meter, waardoor snelwegbermen vanaf de vluchtstrook gemaaid kunnen worden terwijl men toch meer dan 1.10 m van de rechter rijbaan blijft, dus zonder verkeer te hinderen en noodzaak van wegafzettingen.

Hermans Company BVBA – Farmtrac 20E volledig elektrische compact tractor

Eerste productierijpe en volledig elektrische compact tractor die niet onderdoet voor tractoren met brandstofmotor, eenvoudig oplaadbaar (via standaard stopcontact) en goedkoop is in onderhoud.

JJ Dabekausen – Houthakselaar Rabaud Xylomix 150E

Deze volledig accu aangedreven houthakselaar aangedreven door lithium ion accu, met xylomix rotor met 5 opbouwopties en 3 werkmethoden (hamers, messen of combinatie) is een emissie-arme en CO2 neutrale oplossing voor hakselen van bomen en takken tot 15 cm, klein groenafval met hoge compostgraad en vervuild hout met spijkers.

John Deere dealers Kraakman Perfors & GroeNoord – De Michelin X Tweel Turf radiaalband zonder lucht

Radiaalband zonder lucht die immuun is voor scherpe objecten, makkelijk over obstakels glijdt en 3x langer meegaat met als voordeel geen lekke banden, geen ongelijke bandenspanning en betere opvang van schokken; voor het eerst leverbaar in Nederland.

Merlo/de Lille – Tre Emme MM160C

Werktuigdrager met klepelmaaier voor bermonderhoud van 156 pk met 3D maaikop voor rotatie- en kantelbewegingen, met veilige joystick met automatische handdetectie van de gebruiker om hydraulische functies van de machine te activeren.

Milati Grass Machines – Intelligent One

Duurzame, precieze lijntrekker met 100% GPS-besturing die zelfstandig gestuurd belijnt en tijd, kosten en verfverbruik bespaart en ook manueel te besturen is.

New Holland – Xpower

Chemievrije methode van elektrotechnisch in werkbreedtes van 1 m en 3 m bestrijden van wortelonkruiden en invasieve exoten met hoogspanning, doordat de elektrische stroom door natuurlijke weerstand in de plant wordt omgezet in warmte waardoor de plant van binnenuit gaat koken zonder dat omringende planten hiervan hinder ondervinden.

RAMM BV – De Rootwave Pro

Chemievrije methode van elektrotechnisch, selectief bestrijden van wortelonkruiden en invasieve exoten met hoogspanning, doordat de elektrische stroom door natuurlijke weerstand in de plant wordt omgezet in warmte waardoor de plant van binnenuit gaat koken zonder dat omringende planten hiervan hinder ondervinden.

Wim van Breda BV – Metron P48 RC

Radiografisch bestuurde werktuigdrager met hybride aandrijving die efficiënt werkt met minder vermogensverlies dan hydraulische aandrijving, die emissievrij en zuiver elektrisch werkt en inzetbaar is voor alle werktuigen.