Paviljoen Panorama Mestdag

Dia1

Het welkbekende panorama Mesdag in Den Haag geeft een 360 graden geschilderd uitzicht, met een kwinkslag presenteren wij het panorama Mestdag Paviljoen. Een uitzicht op vele innovaties die oplossingen bieden om vanuit drijfmest en drijfmestcomponenten waardevolle meststoffen te produceren waarmee gewasgericht kan worden bemest.

Deze mestproducten bieden de akker- en tuinbouw gezonde bemestingsproducten met een relatief lage CO2footprint Of wat denkt u van de stikstofkraker? Het koe toilet? Een ammoniak filter? Dit is allemaal geen vergezicht. Deze oplossingen zijn er al maar nog niet algemeen bekend.

Wij nemen u graag mee in ons panorama Mestdag om al deze oplossingen te laten zien en u ‘meststof tot nadenken’ te bieden. 

Lely Sphere; Geef waarde aan emissie, bemest met precies

- Lely Sphere is een stalsysteem voor het separeren van mineralenstromen en verwaarden van emissies. Het systeem scheidt mest en urine bij de bron, zet  ammoniakemissie om tot waarde en creëert drie waardevolle meststromen. Je kunt deze gescheiden meststoffen inzetten voor precisiebemesting. Zo sluit je de mineralenkringlopen beter, reduceer je ammoniakemissie en verbeter je het stalklimaat.

Gemiddeld 77% ammoniakreductie met Lely Sphere

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de definitieve emissiefactor van het circulaire stalsysteem Lely Sphere op de RAV-lijst (Regeling Ammoniak Veehouderij) gepubliceerd. De stikstofuitstoot van rundvee kan aanzienlijk worden  verminderd met behulp van het circulaire stalsysteem. De definitieve emissiefactor voor de Lely Sphere bedraagt 3 kg ammoniak per dierplaats per jaar en betekent gemiddeld 77% reductie in ammoniakemissie in de stal ten opzichte van een stal met een traditionele roostervloer waar dit 13kg ammoniak per dierplaats per jaar is.

Lely Sphere - Hoe het werkt - YouTube

Bekijk hier de website. 

Email voor informatie: Sphere@lely.com

lely

GEA Farm Technologies - Manure Enricher

GEA ontwikkeld continue producten waar duurzaamheid een kernuitgangspunt is. Voor de "next generation farming" maakt GEA Farm Technologies producten om de melkveehouder toekomstbestendig te maken met een goed verdienmodel voor de veehouder als uitgangspunt. De GEA ProManure E2950 - Manure Enricher is hier een duidelijk voorbeeld van. Met deze techniek kan een veehouder circulair worden omdat de aankoop van kunstmest niet meer nodig is terwijl tegelijkertijd de ammoniakuitstoot sterk verminderd wordt, de gewasopbrengst verhoogt en de footprint per kg geproduceerde melk naar beneden gaat. En dit met een unieke baanbrekende techniek die eenvoudig op elk bedrijf toepasbaar is. De techniek is al praktijkrijp en de eerste systemen draaien in Nederland en in diverse andere landen.

 

gea

Hanskamp Cowtoilet & Urinebank

Het CowToilet is een innovatief systeem dat is ontwikkeld om de urine van koeien op te vangen en te scheiden van de vaste mest. Een koe plast en mest namelijk nooit tegelijk. De natuur laat ons zien dat deze twee meststromen niet bij elkaar horen te komen.

Wij bij Hanskamp zijn overtuigd dat we de natuur in haar kracht moeten zetten. Met het CowToilet separeren we deze twee meststromen voordat ze bij elkaar terecht komen door de urine bij de bron (onder de staart van de koe) op te vangen. Dit vermindert niet alleen de ammoniakuitstoot, maar draagt ook bij aan een duurzamere landbouw. Want deze stikstofrijke urine, kan als alternatief voor kunstmest ingezet worden. Bovendien kan men de urine afzetten en of verwaardigen naar andere sectoren zodat stikstofafzet geld oplevert in plaats van kosten zijn.

 

Klik hier voor de video 

Website Hanskamp

 

Hanskamp Cowtoilet

Farmcube circular values

Stikstof in reststromen komt voor in de vorm van ammonium of organisch gebonden stikstof. Circular Values zag als eerste in Nederland de circulaire waarde van deze stikstof ontwikkelde de Stikstof Raffinage voor de industrie zodat alleen de overtollige componenten in geconcentreerde vorm worden afgevoerd. De stikstof wordt teruggewonnen in een vloeibare anorganische meststof zoals ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat. Dit resulteert in een hoogwaardige kunstmestvervanger. Dit proces noemen we wel stikstof strippen of stikstof kraken. Op verschillende boederijen in Nederland wordt Quadro al toegepast voor het raffineren van mest maar dit proces is ook uitstekend toe te passen op grote schaal voor de industrie.

Video Farmcube circular values

Website Farmcube circular values

cicle

JOZ: Stikstofkraker Gazoo

  • Stikstofkraker Gazoo van JOZ is een circulaire oplossing waarmee je mest kunt verwerken en tot wel 80% stikstof kunt reduceren.
  • Voordelen van stikstofkraker Gazoo:
    • Ammoniakreductie
    • Omzetten van dierlijke stikstof naar Renure (kunstmestvervanger) stikstof
    • Betere en snellere opname van de stikstof in vloeibare vorm
    • Lagere aankoopkosten kunstmest
    • 20% meer ruimte in de mestkelder
    • Meer stikstofruimte, geen krimp
    • Minder tot geen mestafzet

Rekenvoorbeeld van de Gazoo:

Een koe in Nederland produceert gemiddeld 133 kg stikstof per jaar:

  • 60 kg hiervan is organisch gebonden (geen ammoniakemissie)
  • 73 kg hiervan is minerale stikstof in de vorm ammonium opgelost in de drijfmest (vluchtige stikstof die omzet naar ammoniak gassen)

Met de stikstofkraker Gazoo kan de 73 kg minerale stikstof worden teruggebracht naar +/-15 kg stikstof. Dit is een stikstofreductie van 80%! 

Lees hier de ervaringen van de Gazoo bij familie Groot

Video JOZ Gazoo

Website JOZ

 

Mestrobot Nano: compact en wendbaar
Op zoek naar een kleine en wendbare mestrobot met een groot resultaat? Ontdek onze unieke  innovatie: mestrobot Nano. Deze unieke mestoplossing is zowel geschikt voor roostervloeren als voor semi-dichte vloeren.

Meer informatie over de Nano mestrobot

info@Petertimmerfotografie.nl

Nedmag mestverrijking

Nederland telt zo’n 80.000 boeren en tuinders. Landbouw is dus een heel belangrijk onderdeel van onze economie én natuurlijk onze voedselvoorziening. Nedmag ondersteunt deze sector met haar magnesiumchloride.

Mestverrijking staat voor het verrijken van mest met magnesiumchloride. Mestverrijking is een relatief nieuwe toepassing met enorm veel potentie doordat het toevoegen van magnesiumchloride aan mest allerlei positieve eigenschappen oplevert.

Magnesiumchloride in mest

De toevoeging van magnesiumchloride aan mest voor de bemesting van het land, heeft een positief effect op de kringloop van een boerderij. FarMin ontwikkelt deze toepassing binnen Nederland met het product FarMin-g. Magnesiumchloride vangt belangrijke mineralen op in plaats van dat deze uitspoelen naar de bodem. Het resultaat? Sneller en beter groeiende gewassen en gezondere koeien. En, niet onbelangrijk: een betere circulaire economie.

Website Nedmag

nedmag

Special Machines ACU

Het ACU-Totaalconcept is / levert :

* Circulair. De opgevangen ammoniak wordt omgezet naar ammonium en kan worden gerecycled tot groene, zwavelvrije kunstmest, wat op eigen bedrijf kan worden aangewend.

* Integraal, omdat gelijktijdig stof en geuremissies worden gereduceerd door toepassing van een ‘onderdruk’ onder de stalvloer. Het filter is universeel toepasbaar op elk staltype, iedere diersoort en op alle mestopslagsystemen! Monitoring d.m.v. online-applicatie levert geeft een HACCP geborgde procesbewaking en levert stikstof administratie voor mestmanagement.

* Aardgasbesparing. Een alternatief is, om het eindproduct via de kunstmestindustrie af te zetten. Daar wordt aardgas bespaard op de productie van ammoniak t.b.v. kunstmest. Want kunstmest is eigenlijk ‘aardgas in korrelvorm’. (1 ton KAS = 4000 kuub Gas)

* CO-2 reductie. Optioneel is de toepassing, opgevangen ammoniak aan te wenden voor opwekking van energie als CO2 vrije brandstof voor een verbrandingsmotor of industriële toepassingen met gebruikmaking van een brandstofcel en kan daarmee een substantiële bijdrage leveren aan de energietransitie, waar wij aan de vooravond van staan.

Video Special Machines ACU

acu

Mezt stikstofreductie door elektrodialyse

Mestverwerking op het boerenerf

Een sleutelrol is weggelegd voor de Delftse elektrodialysetechniek en een set membranen. Deze membranen halen stikstof, fosfaat en kalium uit de mest. In tegenstelling tot andere systemen hoeft de mest niet door de membranen geperst, maar stroomt deze erlangs. Hierdoor omzeilt deze techniek het probleem van verstopte membranen. Adriaan somt op wat de voordelen zijn van deze techniek ten opzichte van de gangbare stikstof extractie methoden. ‘Er zijn geen chemicaliën nodig, zoals loog. Het proces vraagt weinig stroom en de mest hoeft, in tegenstelling tot andere methodes, niet te worden verhit. Vooral dat laatste zorgt voor een flink lagere CO2-voetafdruk. Ons apparaat gebruikt heel weinig stroom en is klein en veilig genoeg om gewoon op het boerenerf te plaatsen.’

Deze oplossing vraagt boeren om op een compleet nieuwe manier naar mest en kunstmest te kijken. Adriaan: ‘Als boeren nu teveel mest produceren, voeren ze dat af. De kostprijs daarvan ligt ruwweg tussen de vijf en vijfentwintig euro per kubieke meter. Daarnaast kopen boeren fossiele kunstmest om hun grond te voeden. De aan- en afvoer van beide kost veel geld en energie. Met de methode van MEZT hoeft er minder mest afgevoerd maar kan de boer ook ter plekke de grondstoffen maken voor een eigen kunstmestvervanger. Het mes snijdt dus aan twee kanten en er ontstaat een gesloten lokale kringloop van voedingsstoffen.’

Website Mezt

mezt foto

Bio-UP

De Bio-UP is een innovatieve installatie die biogas uit een mono-mestvergister op de meest klimaatvriendelijke manier omzet in groen gas. Dit groene gas kan direct worden ingevoed in het gasnetwerk. Wat deze installatie zo bijzonder maakt, is het lage elektriciteitsverbruik. Het kan eenvoudig worden aangesloten op een standaard kleingebruikersaansluiting. Zo blijft, zelfs in tijden van netcongestie, het invoeden van groen gas gewoon mogelijk!

Verdienmodel
Je verkoopt het groen gas aan een energieleverancier. Daarnaast krijg je van de overheid een exploitatiesubsidie (SDE++) vanwege de duurzame energieproductie en komt binnenkort ook nog de bijmengverplichting. Hiermee kan je het groene gas tegen een nog betere prijs verkopen.

Wat levert het op?
Naast een goed verdienmodel, verduurzaam je hiermee de productie. Sommige zuivelfabrikanten geven hiervoor een extra vergoeding op de melkprijs.

Hoe werkt de Bio-UP?

Biogas bestaat voornamelijk uit methaan (hoofdcomponent van aardgas), CO2, zwavelverbindingen en water. De Bio-UP verwijdert CO2, water en zwavelverbindingen onder lage druk uit het biogas. Vervolgens wordt de kwaliteit gecontroleerd en wordt de typische gaslucht toegevoegd. Daarna wordt het gas in het lage druk gasnet ingevoed. De Bio-UP gebruikt warmte voor dit proces. Deze warmte kan met verschillende brandstoffen worden geleverd (hout, biogas, etc.) en wordt hergebruikt voor de verwarming van de vergister.

Een mooi voorbeeld is onze Bio-UP installatie in Hoge Hexel. Boer Willy Tijs: ‘Samen met de experts van Bio-Line bouwden we Nederlands grootste mono-mestvergister die groen gas produceert uit varkensmest. Deze installatie kan alle 240 huishoudens hier in de buurt verwarmen. Da’s toch mooi!’

Video Bio-up

Website CCS Energie Advies

 

01 Bio-UP_aangeleverd 22082023 RGB digitaal

Fabiton monomest vergisting

Er zijn verschillende manieren van vergisting. Monovergisting is het vergisten van een enkel product, zoals in het geval van monomestvergisting, alleen dierlijke mest. Bij monomestvergisting wordt uurverse mest direct uit de stal afgevoerd, zodat er minder ammoniak emitteert. De mest wordt op het boerenerf vergist, wat groen gas oplevert én CO2 bespaart.

Fabiton lever teen aantal producten:

  • Wordt veelal toegepast achter een vergister en als voorscheiding voor de stikstofstripper. Diverse uitvoeringenmogelijk qua scheiding dik/dun en bedding.
  • Fosfaatscheider, Deze scheider heeft veel meer fosfaat in de dikke fractie. Soms goede oplossing i.c.m. een stikstofstripper.
  • Voedingspomp die veel gebruikt wordt voor het voeden van de vergister.
  • Centrifugaalpomp

Wordt van boven met een extra worm gevoed. Kan dikkere mest verpompen. Voordeel van een centrifugaalpomp: Lage onderhoudskosten, weinig kans op verstopping, eenvoudig

  • Dompelmixer

Wordt gebruikt in de afstortkelder. Deze zorgt voor homogene mest in de kelder voor de vergister.

Fabiton levert een bakken systeem maken met een RVS  vijzel. De bestaande kelder kan dan weer dienstdoen als opslag digestaat Ook levert Fabiton mestsilo’s voor zowel opslag en gasdichte na opslag

Website Fabiton

Video Fabiton monomest vergisting

monovermisting

Farm gas live analyse apparatuur

Farm Gas Live levert apparatuur om ammoniak- en methaanemissie vanuit stallen 24/7 te meten en direct inzichtelijk te maken. Het doel daarbij is om een betaalbaar meetprincipe in de markt te zetten, waarmee boeren op het eigen bedrijf kunnen meten en effecten van maatregelen in beeld kunnen krijgen om de emissie van stalgassen te verminderen. Daarmee kan de veehouderij op een duurzamer manier produceren. In Farm Gas Live wordt nauw samengewerkt door CLM Onderzoek en Advies, J2-Sensing, LSE-monitors en Synspec en Biont Research.

 

Video Farm Gas Live Analyse Apparatuur

Website Farm Gas Live

Farmgaslive