Persberichten

Vakbeurs AgroTechniek Assen 2021 uitgesteld vanwege coronamaatregelen

Nieuwegein, 12 November 2021 – De tweede editie van de  vakbeurs AgroTechniek Assen (ATA 2021) die gepland was van 16 t/m 18 november gaat niet door en wordt tot nader order uitgesteld.  Branchevereniging Fedecom zal op een later moment, in overleg met de exposanten van ATA 2021, een nieuwe datum bepalen en aankondigen.

Aanscherping van de corona maatregelen

De op vrijdag 12 november door het kabinet aangekondigde aanscherping van de corona maatregelen maken het onmogelijk om ATA2021 doorgang te laten vinden. De stijging van het aantal corona besmettingen maar met name de druk op de ziekenhuizen en de intensive care liggen daaraan ten grondslag. Hierdoor is er voor beursorganisatie Fedecom Fairs geen andere mogelijkheid dan te besluiten om de beurs te verschuiven. Beursmanager Willem Bierema: “het is natuurlijk uitermate frustrerend dat een prachtige en uitverkochte beurs in opbouw in het zicht van de finish de wedstrijd moet staken. We gaan snel bezien wanneer de inhaaleditie van deze populaire vakbeurs op een later moment kan plaatsvinden”.

 

Veiligheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid boven alles

Los van de extra corona maatregelen heeft Fedecom in de besluitvorming ook nadrukkelijk de veiligheid van bezoekers en exposanten meegewogen. Deze kan in de huidige situatie niet meer gegarandeerd worden. Bovendien voelt Fedecom de maatschappelijke verantwoordelijkheid om gezamenlijk als sector te zorgen dat het aantal besmettingen ingedamd worden. Directeur Gerard Heerink: “Afgelopen dagen hebben we de ontwikkelingen en de berichtgeving nauwgezet gevolgd. Vanwege de groeiende onzekerheid en twijfel in de samenleving werd het steeds duidelijker dat de beurs niet op de vertrouwde manier verantwoord zou kunnen doorgaan. En dan blijft alleen nog de pijnlijke beslissing over om de beurs uit te stellen”

 

Restitutie aangekochte entreebewijzen

De kaartverkoop van ATA 2021 was vorige maand al van start gegaan. Een groot aantal boeren en loonwerkers hebben online al toegangstickets gekocht en betaald. Binnenkort krijgt iedereen uit deze groep het geld automatisch terugbetaald.

 

Vaststelling nieuwe datum

In nauw overleg met de exposantengroep van de beurs zal Fedecom een nieuwe datum voor AgroTechniek Assen vaststellen en bekend maken. De verwachting is dat de inhaaleditie van de beurs in de loop van volgend jaar (2022) zal plaatsvinden.

Persbericht

Nieuwegein, 4 november 2021

 

Uitverkochte vakbeurs AgroTechniek Assen 2021 van 16 t/m 18 november

 

Na de succesvolle lancering van de indoor vakbeurs AgroTechniek Assen (ATA) in 2019 vindt de tweede editie plaats van 16 t/m 18 november 2021 in Expo Assen (voorheen de TT hal). Sinds de uitbraak van het corona virus in 2020 is dit één van de weinige vakbeurzen en ontmoetingsgelegenheden voor de noordelijke boeren en loonwerkers die doorgang vindt. Het animo voor deelname onder exposanten is dermate groot dat de beurs volledig uitverkocht is.

 

Alle bekende merken aanwezig op de beurs

Boeren en loonwerkers die de beurs bezoeken zullen positief verrast worden door het brede aanbod van merken die ze op de beursvloer gaan aantreffen. Alle bekende trekker- en werktuigmerken zijn aanwezig, aangevuld met innovatieve, kleinere en nieuwe aanbieders van landbouwmechanisatie en aanverwant. Hierdoor biedt AgroTechniek Assen 2021 een representatieve afspiegeling van de daadwerkelijke markt waarin ondernemers in de agrarische sector actief zijn. Fedecom bestuursvoorzitter Menko Boersma ‘Het is fantastisch dat we in deze rare tijden weer een vertrouwde beurs kunnen organiseren, ik kijk er naar uit om onze leden en bezoekers weer te mogen verwelkomen in Assen’.

 

Publieksprijs Bronzen Bartje

De agrarische sector is zeer innovatief en daardoor komen er elk jaar weer nieuwe machines en producten op de markt. Deze primeurs en innovaties kunnen op ATA meedingen naar de publieksprijs ‘Bronzen Bartje’ indien ze niet eerder op een beurs in Nederland vertoond zijn. De verkiezing vindt online plaats en zal gepromoot worden via de social mediakanalen van de beurs en haar exposanten. De noviteit met de meeste stemmen rond middernacht voor 16 november aanstaande mag zich winnaar noemen van de tweede verkiezing van deze publieksprijs. “Technische vernieuwing, verbetering en innovatie vormen de bron voor toekomstgerichte bedrijfsvoering van de land- en tuinbouw die economisch en maatschappelijk verantwoord is. Daarom mogen boeren en loonwerkers het brede aanbod van nieuwe machines op Agrotechniek Assen niet missen”, aldus Gerard Heerink, directeur Fedecom.

 

Toegangsbeleid

De beurs wordt georganiseerd door Fedecom Fairs volgens de meest recente corona richtlijnen van het RIVM en de overheid. De veiligheid van bezoekers en exposanten zijn vanzelfsprekend van het grootste en hoogste belang. Volgens de door de overheid dinsdagavond afgekondigde corona-maatregelen is het toegestaan en verantwoord om de beurs doorgang te laten vinden. Bezoekers zijn van harte welkom en worden binnengelaten indien ze kunnen aantonen gevaccineerd te zijn, een recente negatieve test hebben of aan kunnen tonen dat ze minder dan 6 maanden geleden corona hebben gehad.

Eenmaal op de beursvloer is ATA de beurs zoals bezoekers en exposanten dat gewend zijn. Het staat bezoekers vrij om mondkapjes te dragen maar dat is niet verplicht.

 

Ruimere opzet

De voorbereidingen van deze 2021 editie zijn afgelopen zomer begonnen toen de corona maatregelen nog veel ingrijpender waren. Al vanaf de eerste indeling is daarom rekening gehouden met een ruimere opzet van de beurs. Er is ca 25% meer vrije ruimte gecreëerd voor bezoekers door meer gangpaden in te delen en door een bijna verdubbelde oppervlakte van de cateringpleinen. Hierdoor kan er beter afstand gehouden worden indien nodig. Alle gangpaden zijn breed (3 meter of meer) en de beurslocatie Expo Assen heeft een hoog plafond en een modern ventilatiesysteem waardoor een klimaathuishouding met frisse lucht kan worden gegarandeerd. Op diverse plekken op de beursvloer is er de mogelijkheid om handen te ontsmetten.

 

Fedecom is de branchevereniging voor dealers, importeurs en fabrikanten in de Landbouwtechniek | Veehouderijtechniek | Groentechniek | Tuinbouwtechniek | Industrie & Intern transport. De branche vertegenwoordigt 950 bedrijven met een bruto-omzet van ca. €5,5 miljard en geeft werkgelegenheid aan ongeveer 16.500 mensen.

 

Fedecom Fairs B.V. is de beursorganisatie van Fedecom die de vakbeurzen AgroTechniek Holland, GroenTechniek Holland en AgroTechniek Assen organiseert.

 

 

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Voor nadere informatie:

 

Willem Bierema, Beursmanager Fedecom Fairs, tel. 06 22921581

 

Persbericht  

NIEUWE DATUM AGROTECHNIEK ASSEN 2021: DINSDAG 16 T/M DONDERDAG 18 NOVEMBER IN EXPO ASSEN

Nieuwegein, 17 Juni 2021 - Na de succesvolle eerste editie van de indoor landbouwbeurs AgroTechniek Assen (ATA) in december 2019, kondigde Fedecom in september 2020 de tweede editie van deze tweejaarlijkse vakbeurs aan. Nu een versoepeling van de corona-maatregelen aan de orde is voor de komende periode en de Agritechnica verplaatst is, heeft Fedecom besloten om AgroTechniek Assen 2021 te organiseren dinsdag 16 tot en met donderdag 18 november 2021 in Expo Assen. De beurs is op dinsdag en woensdag open van 10 tot 22 uur en op donderdag van 10 tot 18 uur, er komt dus een extra avondopening ten opzichte van de vorige editie. 

Nieuwe beursdatum

Door corona is er veel reuring in beurzenland. Talloze beurzen zijn het afgelopen jaar uitgesteld of zelfs afgesteld. Door de verplaatsing van Agritechnica is de datum van AgroTechniek Assen van  16 t/m 18 november aanstaande (i.p.v. 14 t/m 16 december) een logische en betere planning in de beursagenda. Hierdoor wordt het overzichtelijker voor zowel exposanten en bezoekers. Primeurs kunnen als eerste getoond worden in Assen en exposanten hebben meer tijd om aan leadopvolging te doen na de beurs aan het einde van het jaar.

Vertrouwd tweejaarlijkse ritme

Fedecom Fairs beursmanager Willem Bierema: “We blijven in ons vertrouwde tweejaarlijkse ritme, zoals dat voor corona gebruikelijk was met de noordelijke landbouwbeurzen. In tegenstelling tot de andere beurstitels wordt de beurs AgroTechniek Assen zonder winstoogmerk namens branchevereniging Fedecom georganiseerd aan het einde van de oneven jaren als een service voor haar leden en niet-leden. Voor en door de sector in optima forma. Daardoor realiseren we een zo compleet mogelijk deelnemersveld tegen lage kosten met de hoogste bezoekersaantallen. Ook vindt de beurs weer plaats in de voor de noordelijke agrosector vertrouwde beurslocatie Expo Assen met ruime kosteloze parkeerfaciliteiten. Boeren en loonwerkers die weer toe zijn aan een ouderwetse vakbeurs, met een compleet en relevant aanbod van alle merken, machines en primeurs, weten dat ze daarvoor bij AgroTechniek Assen aan het juiste adres zijn”.

Coronamaatregelen en kosteloos annuleren

Bierema: “Uiteraard is het vanzelfsprekend dat we de vakbeurs, indien nodig, coronabestendig opzetten en laten plaatsvinden onder de dan geldende RIVM-richtlijnen. Want veiligheid van onze bezoekers en exposanten zijn voor ons van het grootste en hoogste belang. Indien de situatie in aanloop naar ATA 2021 als gevolg van corona niet veilig is, dan vindt de beurs uiteraard geen doorgang en kunnen alle exposanten kosteloos annuleren.”